fredag 11 november 2011

Presidentens Chili

DU BEHÖVER:
1 stekpanna
2 kastruller
1 stor gryta
Massa öl av ljus typ
Tequila eller Jack Daniels
3 kg högrev
4 st ancho (en torkad chili som finns i dom flesta stora mataffärer)
2 st birds eye (färsk chili som brukar finnas i asiatiska butiker)
4 st jalapeno (färsk chili som finns överallt, nästan)
5 st chipotle (torkad och rökt chili som finns i dom flesta mataffärer)
10-15 klyftor vitlök
3 tärningar köttbuljong
5 matskedar spiskummin
5 matskedar oregano
5 matskedar koriander
nån nypa socker och salt
En grym låtlista med mycket Hank Williams, Buddy Holly och Johnny Cash. Det ska spelas hela tiden för bästa resultat.

SÅ HÄR SKA DU GÅ TILL VÄGA:
Koka en buljong på tärningarna och 7,5 dl vatten och en buljong med alla torkade chilisar och 4 dl vatten. Chilibuljongen ska sjuda en kvart och sen svalna. Spara chilivattnet.
Börja skära kött i tärningar och bryn bitarna i stekpannan.
Ett svettigt jobb som behöver en tequilapaus.
När du är fördig med köttet och lagt det i en stor gryta är det dax att skära chili.
All chili ska hackas ner i småbitar, men var försiktig med var du stoppar fingrarna efteråt... Jag har petat mig i ögat, jag vet hur det känns!! Det bränns, det svider nåt så jävulskt. Om du klarar dig är du värd lite Jack Daniels nu...
Hacka ner vitlöken grovt och i med chili och vitlök i grytan.
Slå på chilibuljongen och köttbuljongen och kryddorna.
Täck ordentligt med öl, det bör bli runt 2 liter.
Tequila/JD paus..

Koka upp och låt småkoka i 4-6 timmar, om det ser för torrt ut slå på mer öl.
Det smakar satan i början, men efter 3 timmar händer något väldigt vackert.
Köttet börjar trilla sönder till en härlig brun gröt och alla smaker blommar ut och ditt mästerverk börjar ta form.
Kolla hela tiden konsistensen och späd med mer öl om det behövs.
Smaka av om det behövs mer kryddor eller chili, annars är det nog dax att servera mästerverket nu.
Servera med en klick creme fraiche och bröd.

M.v.h
El Presidente

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar